Tuesday, February 8, 2011

Astro First : Sumber Baru Lanun Siber!!


Salam pembaca2 setiaku!!! huhu

excited lak x pasal2.. haha

ok.. lama gak x blogging ni.. so utk post pertama february ni.. aku bercerita ttg benda baru yg ada di Malaysian Satellite television yg sangat terkenal iaitu ASTRO!! huhu.. 

utk pengetahuan anda semua yg aku rasa dah sedia maklum pun ttg benda ni.. Astro telah melancarkan satu channel yg baru iaitu Astro First.. 

sedikit info ttg astro first ni ialah ia adalah satu channel yg berbayar.. RM 15 satu filem.. yang menariknya ttg Astro First ni ialah filem2 yg ditayangkan ialah filem yg baru dan ketika ini masih ditayangkan di pawagam2 seluruh Malaysia.. so the idea is to provide a comfrtble condtn to astro users yg malas nak pegi wayang n ade kekangan contohnya anak2, kerja, dan macam2 lagi la.. 

dan dengan subscribe Astro First anda boleh la tgok films di pawagam di rumah anda dalam keadaan yg selesa.. x kisah la nak baring ke, nak terbongkang depan tv pun xkisah haha.. dan filem 18+ yg x boleh ditonton oleh anak2 di pawagam boleh la ditonton di rumah dgn Astro First haha.. tapi harapan je la.. aku rasa mmg xkan ade filem 18+ ditayangkan di Astro First ni.. coz kebanyakan film yg ditayangkan ialah film Malaysia.. haha boleh kira ngan jari la berapa banyak film Malaysia yg 18 +.. "Mekanik (1983)", "Pelumba Malam (1989)","Litar Kasih (1996)","Panas(1998)".. tu jela.. sekarang ni paling ganas pun PG 13 je..

so bukan tu point sebenar post aku hari ni.. aku tulis kerana aku risau dengan perkembangan channel ni sebnarnya.. mmg ideanya bagus iaitu utk meningkatkan jumlah penonton film Mlaysia di pawagam dan juga di Astro First tapi aku rasa byk kekurangan dgn adenye channel ni..

yg pertama, aku rasa terlalu awal utk menayangkan film yang masih berada di pawagam di saluran Astro First ni.. ini akan mengurangkn jumlah tiket yg dijual di pawagam dan sedikit sebanyak mengurangkan jumlah keuntungan kutipan tiket kepada penerbit dan pengarah film.. kalau kita lihat dari segi logiknya, harga tiket di pawagam ialah RM 8 - RM 12.. kalau 3D tambah RM 10 dan kalau masuk golden class RM 40.. hmm.. kalau melalui Astro First kita dapat tgok filem2 ni dengan skrin B.yond HD dengan harga hanya Rm 15 je dan dengan keadaan yg sangat selesa di rumah..  hal ini mungkin x berlaku kepada semua org tapi sedikit sebanyak mengurangkan kutipan tiket yg sepatutnya penerbit film Malaysia boleh peroleh lagi banyak kalau tayang di pawagam saje..

kedua, dan paling ditakuti ialah piracy.. kalau sebelum ni lanun cetak rompak perlu merakam dari pawagam dan banyak method lain utk mencetak rompak sesebuah film.. skarang ni dah xpayah dah.. diorang hanya perlu subscribe astro first dan rakam dari situ sahaja tanpa bersusah payah ke pawagam.. hmm rakam pastu cetak beribu2 cd atau dalam zaman moden skarang terus letak di website utk di'download' secara free oleh seluruh rakyat Mlaysia haha dahsyat kan.. 

teori kedua aku ni ada buktinya.. ok 3 filem pertama yg ditayangkan di channel ni ialah 'Ngangkung','Damping Malam' dan 'Aku Masih Dara'.. bile keluar je 3 filem ni di Astro First terus website yg menyediakan kemudahan download movies keluarkan link2 utk download film ni.. hmm cepat kan.. jarang sebenarnya kalau ikut logik filem yg ada kat pawagam dah boleh di'download' di internet.. kalau ada pun masih dalam bentuk rakaman atau CAMrip atau paling lawa pun R5 la.. tapi aku lihat ketiga2 film ni dalam keadaan PPVrip atau dalam kata lain gambar cam DVD la.. hmm mungkin kebetulan.. mungkin

tapi bile  'Hantu Kak Limah Balik Rumah' keluar Astro First, aku trus check download website dan terbukti downloadable HKLBR dah ade dalam bentuk PPVrip haha.. kebetulan lagi ke? 

berikut merupakan filem2 yg bakan ditayangkan di Astro First selepas ini:-

1)Kembar Siang
2)Hikayat Merong Mahawangsa
3)...... Dalam Botol
4)Dilarang Masuk
5)Senjakala
6)Kongsi
7)Keramat
8)Sekali Lagi
9)3 2 1 Cinta
10)Senario Oops Pocot

dan filem2 ni juga akan boleh di'download' dalam bentuk PPVrip kalau stail Astro First diteruskan camni..

Chow!


1 comment:

  1. Mungkin ini boleh membantu :) - http://goo.gl/ssASZ

    ReplyDelete