Wednesday, March 16, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa : Epik Malaysia Pertama


Assalamualaikum & salam sejahtera my fellow readers..

hehe

OK.. Semalam merupakan detik bersejarah buatku..

KENAPE??

Coz aku dah tgok filem Hikayat Merong Mahawangsa!! haha

terus kepada review filem yang tgah meletop di pawagam seluruh negara ni.. secara keseluruhannya filem ini boleh la aku rate sbg 5 star local film.. sbbnye aku berani berkata sedemikian ialah kosnya,CGInya,pelakonnya dan keberanian pengarah/penerbit film ini utk membawa HMM ke 69 buah negara adalah langkah pragmatik dlm usaha mengangkat martabat filem negara ke mata dunia(macam tulis esei bm lak hehe)...

huhu sudah tentula kita tak boleh expect sesebuah film itu sebagai perfect.. panas telinga aku bila ada org melontarkan komentar2 yg tak membina ketika menonton filem ini.. ada yang ketawa apabila teknik CGI ketika Merong menyerang armada Geruda dgan cermin Archimedes tu sebagai tak realistik langsung dan kelakar..

well, frankly speaking aku sangat tidak menghormati mereka yang hanya tahu mengutuk dan tidak appreciate hasil kerja terutamanya local products.. seperti yang aku katakan mmg HMM mempunyai banyak lompong2 yg boleh diperbaiki KRU di masa hadapan.. seperti contoh watak Tuan Puteri Meng Li Hua yang dimainkan oleh Jing Lusi yang sedikit keras.. mungkin kerana kurang fasih berbahasa Melayu.. dalam hal ini saya perlu sarankan kepada Yusry untuk mengambil pelakon berbangsa Cina dari Malaysia utk menghidupkan watak Li Hua tersebut..

tapi secara keseluruhannya pelakon lain mampu memainkan peranan masing2 dengan sangat baik.. Jehan Miskin umpamanya, walaupun watak beliau tidak mempunyai apa2 skrip.. tetapi nampak secara jelas beliau menghidupkan watak Embi sbagai askar dan pengikut Merong dengan cemerlang sekali.. dan pelakon utama Stephen Rahman Hughes sudah tentu perlu dipuji atas kemampuan membawa watak Merong dgan sangat baik..

dari segi plot atau jalan ceritanya, aku tidak boleh memberi sebarang komen kerana sudah tentu ianya sangat predictable.. well, perkara ini aku x boleh salahkan Yusry dan Amir Hafizi sbagai penulis skrip kerana filem epik sebegini terikat dengan plot sejarah.. tetapi credit juga harus diberikan kepada mereka kerana walaupun terikat filem ini mampu digarap dengan baik sekali..

kelemahan filem ini mungkin terletak pada durationnya.. 110 minit dilihat sebagai terlalu cepat bagi sesebuah satira epik.. hal ini aku perlu salahkan FINAS kerana mempunyai mentaliti bahawa filem Malaysia tidak boleh terlalu lama kerana penonton akan cepat bosan dan mereka juga menghadkan jumlah panggung yang menayangkan filem tempatan dalam satu2 masa.. kalau macam ni lah nampaknya lama lagi la industri filem tempatan akan naik hm..

lain2 kelemahan yang perlu dikomen ialah pemilihan askar yang sedikit lalai.. askar kesemuanya sama ada gemuk atau terlalu kurus menjadikan watak askar2 itu tidak nampak gagah dan sedikit kelakar.. tapi dalam kes ni mungkin Yusry nak menonjolkan watak Merong dengan lebih ketara.. mungkin..

kelemahan lain emm.. improvekan CGI then filem ini akan menjadi lebih gempak.. tapi sekarang pun quality filem ini dah setanding dgan filem luar.. so xpela kot hehe..

akhir sekali to Yusry,Norman,Edry,Amir Hafizi(Scriptwriter),Johan Lucas&Amaludin Syukri(Producers), we Malaysians salute you!

sangat puas hati dgan filem ini.. industri filem semakin membangun dengan filem berkualiti sperti Hikayat Merong Mahawangsa dan Khurafat..

Sokonglah industri filem tempatan!

p/s :"sudahlah hodoh mulut berbau!" haha the best script ever!

5 comments:

  1. sorry panjang sikit... excited terlebih

    ReplyDelete
  2. grrr..ni yang buat aku geram nak tengok ni

    ReplyDelete
  3. haha dah cakap.. kena tempah..

    ReplyDelete